Smörgåstårta är kanske en av de mest älskade maträtterna i Sverige. Vem har inte varit på födelsedagskalas, studentbjudning eller något annat firande och blivit bjuden på denna godbit? Ordet smörgåstårta dök upp för första gången i den svenska kokboken ”Vår kokbok” 1951. Det var dock inte då den uppfanns. Redan under 40-talet, under efterkrigstiden blev den en populär rätt att bjuda på, detta eftersom ransoneringarna på bland annat smör och andra pålägg lyftes. På den tiden kallades den dock sandwich-tårta. Detta är alltså en maträtt med en förhållandevis lång historia men som trots det håller än.
Smörgåstårta är lätt att göra själv
När det ska stå smörgåstårta på menyn väljer många att vända sig till ett konditori eftersom de tror att dessa tårtor är svåra att göra själv. Detta kunde inte vara mer fel. Dessutom kan konditoritårtan ofta bli en rätt dyr historia och att göra själv är bättre än att besöka en sms långivare och dra på sig onödiga kostnader. Men hur gör man då en riktigt god tårta? Det finns faktiskt många olika sätt att gå tillväga på. Man kan göra enklare tårtor med bara en sorts fyllning eller välja att ösa på med alla typer av pålägg som man tycker om.
Den enklaste typen av smörgåstårta gör du genom att blanda en tonfiskröra av majonnäs, crème fraiche, tonfisk på burk, rödlök, salt och peppar. Bred sedan denna över exempelvis hönökaka och bygg på så många lager du vill ha. När tårtan är klar dekorerar du den med till exempel salladsblad, ostskivor och rom. Vill du göra en mer avancerad variant med fler fyllningar kan du välja att blanda leverpastej med en aning majonnäs och bostongurka, göra en god skagenröra samt en skinkröra, varva sedan dessa mellan landgångar eller formfranskor med kanterna bortskurna.
Smörgåstårta för vegetarianer
Det finns en typ av människor som brukar få stå med lång näsa när det vankas smörgåstårta, dessa är vegetarianerna. Detta beror så klart på att denna tårta traditionellt innehåller mycket protein i form av kött och skaldjur. Det är dock inte svårt att anpassa tårtan så att den även passar vegetarianer. Här kan du enkelt blanda en röra med tångkaviar på samma sätt som den tidigare nämnda tonfiskröran. Tzatziki och vegetarisk skinka är också fyllningar som passar bra i den vegetariska varianten.
Ett tips, om du ska ha bjudning, är att göra flera olika sorters små tårtor. Då kan du göra en som passar skaldjursfantasten, en med kött och en vegetarisk variant. På så sätt får alla något gott att äta. Kom också ihåg att en smörgåstårta går utmärkt att förbereda dagen innan. Faktum är att den nästan bara blir godare då. Detta gör du genom att fylla tårtan med fyllning och ställa den i kylen med gladpack över. Spara dock dekorationerna till festdagen så att de inte börjar sloka.
Otroligt smidig bjudmat
Smörgåstårta är en av våra folkkäraste maträtter vilket är lätt att förstå. Fördelarna är många: Den går att förbereda, är lätt att servera och går lätt att anpassa så att alla på festen får något gott att äta. Det är nog inte för inte som vi svenskar envist håller fast vid denna rätt och har gjort så ända sedan 40-talet. Att göra sin egen tårta är också roligt och väldigt enkelt. Du kommer dessutom att känna dig mer stolt när du ställer fram den på bordet, till skillnad från den du köpt på konditori.