De blåbär som man odlar i trädgården skiljer sig från de som vi plockar i skogen. Busken är mycket kraftigare och bären blir dubbelt så stora. Man blir inte blå om munnen när man äter dem och smaken är också lite annorlunda.
Jag har blåbärsbuskar på min kolonilott. En liten buske och en dubbelt så stor buske som står bredvid. Jag planterade dem på hösten 2017 och hittills har de verkligen gett minimal skörd. Det tar så klart några år för dem att etablera sig och i år, den tredje säsongen, så har det i alla fall varit mycket blommor. Jag vet att min jord antagligen inte är optimal för att odla blåbär då de gärna vill ha lågt pH. Jag köpte surjord som jag planterade dem i men är inte säker på att det är tillräckligt. Jag är också fundersam på om det kan vara problem med pollineringen för jag har läst att det behövs minst två sorter för att pollineringen ska fungera bra.
Förra året fick jag alltså förlita mig till de blåbär som fanns i skogen för lite skörd. Mina föräldrar är flitiga blåbärsplockare och de sista av förra årets blåbär, som jag fick av dem, använde jag till den här tårtan som jag bakade till min arbetskamrat som fyllde 30 år.
Tårtan var egentligen en ganska vanlig tårta men istället för hallon använde jag blåbär. Här är några recept som jag brukar inspireras av när jag gör tårtor
Ett alternativt recept på vaniljkräm som jag gillar är att istället för vaniljstång som är ganska dyrt brukar jag istället använda lite vaniljpulver och lite vaniljsocker. Jag har inga exakta mått utan brukar smaka av.